18 Eylül 2016 Pazar

3d's Max- Sahneyi Vray Render Motoruna Çevirmek

Render setup bölümünü Vray render motoruna çevirmek için:
Rendering Menüsü / Render Setup’a giriyoruz. (Kısayolu F10)
Açılan render setup penceresinde  Common sekmesinin (genelde bu sekme pencere açıkken aktiftir) en alt kısmında “assign renderer” bölümünün içerisinde (bölümün içerisini görebilmeniz için Assign Renderer yazısının solundaki +’yı tıklamanız gerekmekte – görünüyorsa alt özellikleri açılmış demektir) “Production” kısmının yanındaki “…” butonunu tıklayarak 3d’s max dosyamızda çalışmasını istediğimiz render motorunu seçebiliriz. Biz vray render’ı seçiyoruz.  Ok tuşuna basıyoruz.
Render Setup kısmında Vray motorunu seçtikten sonra Vray sekmesi gelecektir. Vray sekmesine tıklayıp Image Sampler alanı aktif olması gerekir. Render kısmında görüntüyü oluşturan alan Image Sampler kısmıdır. Type: Adaptive Subdibvision’u seçtiysek bir alt kısmında Adaptive Subdivision için yeni bir bölüm açılacaktır. Burada yer alan min. Rate düz yüzeylere verilen subdivision değeriyken (örneğin min. Rate -1 ise 9 yüzeyli alanın renderını alırken orayı -1 yüzey gibi görmesi), max. Rate karmaşık yüzeylere verilen subdivision değeridir (yuvarlak alanlar gibi..). Adaptive Subdivision’da yer alan subdivision parametreleri bunlardır. Adaptive parametresi için Settings sekmesinde yer alanV-Ray: DMC Sampler kısmının özelliklerinde yer alan Adaptive Amount otomatik olarak  0,85 olarak gelir. Bu değeri 0 yaparsak hiç adaptive etmez karanlık bölgelerle  kimsenin göremeyeceği alanlarla daha çok uğraşır.  Bu alan için en uygun değer 0,5’tir. Image sampler daki fixed seçeneği kullanılmamalıdır. Çünkü adaptive etme özelliği yoktur. Karanlık ve uzakta kalan bölümlerle çok fazla uğraşarak render süresini çok fazla uzatır. Adaptve DMC de ise daha yüksek subdivision verebileceğimiz bölümdür.  Bu alanda en iyi seçenek Adaptive Subdivision seçeneğidir. Işığın objeden diğer objeye sekmesini sağlayabilmemiz için Indirect Illumination sekmesindeki V-Ray Indirect Illumination bölümünü aktif etmemiz gerekmektedir. Genelde Primary bounces kısmını Irradiance Map, Second bounces kısmını Light Cache kullanıyoruz. Tabi bu alanın özelliğinin objeye yansıması için V-Ray sekmesindeki V-Ray: Environment seçeneğinde Environment kısmının aktif olması gerekmektedir.Bu sayede daha gerçekçi render almaya bir adım daha yaklaşmış oluruz.
Eğer renderımızda bir objenin iki yüzeyinin de renderını almak istiyorsak (objelerimizin iç yüzeyleri render da görünmez) Common sekmesindeki Options alanlarından Force 2-Sided sekmesini aktif hale getiriyoruz. Bu uygulamayı nesne üzerinde yüzeyler dönmüş olabilir. Render da görünmeyen taraf render penceresine girmiş olabilir. O kısımda da kullanabiliriz.  
Render da detayların daha fazla belli olmasını istiyorsak: Indirect Illumination sekmesindeki Irradiance Map kısmındaki Detail Enhancement alanındaki On seçeneğini aktif ediyoruz. Irradiance Map te Current preset Low seçilmişse yani özellikleri düşük olarak belirlemişsek burayı aktif ederek renderdaki detaylı kısımları belirlediğimiz radius değeri ile detaylı objenin görünümünü daha kaliteli hale getirebiliriz. Bu alandaki Radius değeri ise renderda  detaylardan itibaren yarı çap ekliyor.Subdivs mult. 0,3 olarak gelir Bu güzel bir orandır daha az olursa render karışacaktır. Daha yüksek olursa bilgisayar kasacak render süresi uzayacaktır. Bu durumda detail enhancement kısmındaki radius:60 iken subdivs mult. 0,3 olmalıdır. Render süresi uzayacaktır. Ancak görünüm çok daha güzel olacaktır. Buradaki scale yazan alan nereye göre detayın arttırılacağını temsil eder.Renderda “Screen” ekrana yakın olan nesnenin detayına daha fazla önem verirken “World” seçeneğinde eşit bir dağılım söz konusudur. World render süresini uzatır ama bütün nesnelerin detaylarını daha kaliteli olarak almamızı sağlar.
Renderımızın arkası lekeli lekeli çıkmışsa eğer, vray setup içerisinde (f10) Settings sekmesinde, V-Ray DMC Sampler bölümünde adaptive amoun t değerinden kaynaklı bir durum olabilir. Adaptive değeri 0,85 ise 0,5’e çekerek bir render almayı deneyiniz. Eğer lekeler devam ediyorsa min samples değerini arttırabiliriz. Özellikle bu durum vray light içerisindeki multiplier (ışığın şiddetini) azalttıkça ortaya gelen bir durumdur.

Renderımızı aldık. Aaaa küçücük bir kısımda hatalı bir durumumuz var. Bir render süresi de epey uzun diyorsanız. Render aldığınız ekrandaki area to render bölümünden region seçeneğini seçip gelen kare bölümü hatalı olan kısma taşıyınız. Ayarları değiştirip render butonuna basarsanız sadece o kısmın renderını almış olursunuz. J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder