7 Eylül 2016 Çarşamba

Sunum Yapmanın Sihirli Noktaları



Sunum yapmanın sihirli noktaları ile ilgili aldığım eğitimin notlarını sizlerle paylaşıyorum.

İyi bir konuşmacı nasıl olunur?
Sunum nasıl yapılır?
Slayt nasıl hazırlanır?

Sunum: Bir konunun, bir bildirinin, bir araştırma sonucunun dinleyicilere aktarılmasına sunum denir.

Kişisel hazırlık; içerik, amaç, katılımcı listesi ve biçimdir. Sunumun içeriğinde özellikle güncel bilgiler olması çok önemlidir. Tarihi geçmiş bilgilerin olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yapılan sunum tamamlandığında kişilere iletmek istediğimiz mesajın akılda kalıcı, amacına uygun olması gerekmektedir.  Sunuma katılacak kişilere göre amaç, içerik ve biçim değişecektir. Yaş grubu küçükse daha görsel, eğlenceli sunum yapılarak dikkat çekme sağlanırken; doktora, resmi kişilere sunum yapılırken amaç içerik biçim tamamen değişerek resmiyet kazanacaktır.
Eğitim detaylarının, eğitim yapılacağı yerin tespit edilip sunumun yapılacağı yere yarım saat erken giderek olası aksiliklerin tespit edilip (ekipman yeterli mi, toplantı salonunun yeri, ısısı) giderilmesi gerekmektedir.  Eğitimin, sunumun yapılacağı alan çok sıcak ya da çok soğuk olursa katılımcıların verimi ve sizin motivasyonunuz düşer. Erken gittiğiniz takdirde bunların da önüne geçmiş olursunuz. Sunumunuzu yedeklerseniz olası kaybolma, açılmama ya da hata verme durumuna karşı kendinizi sağlama almış olursunuz. Yani öncesinde etki ve müdahale edebileceğimiz alanlarda önlem almak sunum yaparken bizi rahatlatacaktır.

SUNUM BECERİLERİ

Her zaman katılımcılardan önce salona girilmeli, katılımcılar karşılanmalı ve sunum öncesi sohbet edilmelidir.
Salonu ve seyirciyi ortalayıp ellerimizi ön kısımda birbirine kenetleyerek ya da avuç içlerimizi katılımcıların göreceği şekilde açarak anlatım güven sağlayacaktır.
Etkili Giriş: Kendinizden emin bir giriş yapmanız gerekmektedir. Sunum yapmadan önce katılımcılar, ne anlatılacak ki , her zaman aynı şeyler anlatılıyor gibi bir ön yargı içerisinde olabilirler. Eğer hikaye, ses dosyası, video gibi ilgi çekecek bir giriş yakalayabilirsek bu ön yargıları kırarak sunumun daha dinlenebilir ve merak uyandırıcı hale gelmesini sağlayabiliriz.
Sahne Kullanımı: Katılımcılarla göz teması kurulmalı, yüzümüz seyirciye dönük olmalı, gülümsenmeli, enerjik olmalı, seyircileri yormamalı, somurtkan, aşırı hareketli olmamalı ve hızlı hareket etmemeliyiz. Hareket etmek istersek ise 2 yana 1 öne ağır ağır hareket edebiliriz. Modumuzu düşürmemeliyiz. Güler yüzlü olup gelen her eleştiri ve soruyu aynı olgunlukla karşılamalıyız.

UYUMLU BEDEN DİLİ

Sahnede dümdüz, hazır oldaki asker duruşu seyircinin daha çok dikkatini çekmektedir. Günlük yaşamdaki gibi kendinizi konuşmanıza bırakıp vücudunuzun anlattığınız şeyi desteklemesine izin vermeniz gerekmektedir. Mesela telefonla konuştuğunuzu anlatıyorsanız elinizi kulağınıza götürerek karşı tarafın bunu hayal etmesini sağlayabilirsiniz. Kollarınızı bağlamak korktuğunuz imajını seyirciye geçirmektedir.

SES KULLANIMI

·         Vurgu ve tonlama yapmamız gerekmektedir.
·         Eee, ıııı gibi asalak sesler kullanmamalıyız. Bu sesler fazlaysa bir süre sonra karşı tarafı yormaya başlar
·         Tek düze ya da hızlı hızlı konuşmamalıyız. Bunun yerine orta noktayı bulup akıcı konuşmalıyız. 

GÖZ TEMASI

İnsanlarla birkaç saniye göz teması kurarak konuyu dinleyip dinlemediklerini anlayabiliriz. Bu şekilde anlatıcı da konuya daha adapte olabilecektir. Eğer göz teması kurmak sizi çok fazla heyecanlandırıyorsa ya da göz teması kurmaktan çekiniyorsanız; kalabalık bir sunumda arka kısımda kendinize birkaç nokta belirleyerek (sağda solda ortada) gözünüzü referans noktalarda gezdirebilirsiniz.

MİZAH

Sunumun interaktif olmasını sağlar ancak din, siyaset gibi bazılarını gücendirici konulara asla girilmemelidir.

GİYİM VE DIŞ GÖRÜNÜŞ

Üst yönetime sunum yapacağınız zaman resmi giyinmek zorundasınız, üniversite gibi alanlarda yine resmi ama renklerle yumuşatıcı etki yaratabilirsiniz.
Kahverengi giyinmek çok fazla önerilmemektedir.
  •   Sunum yaparken anlatılacak konuya hakim olmalıyız. Detayları bilmeli kaynakları temin etmeliyiz.
  •  İçerik Nasıl Hazırlanmalı;

Kişisel hazırlık, sunum becerileri ve 5 altın kural hakkında daha önce bilgi vermiştik.
Zor katılımcılarla baş etme yolları; düşman katılımcılar sunum yapan kişilerin çok sık başına gelmektedir. Sıkışıp kalmamızdan tabiri caizse ters köşeye yatırmaktan zevk duyarlar. Bilgilerimizi test etmek isterler. Bazıları ise detaycıdır. Konuyu en ince ayrıntısına kadar öğrenmek istediği için sizi zorlayabilirler.
  •     Sürekli Konuşan Katılımcılar; Sunum dışında kendi aralarında konuşan katılımcılarla önce göz teması kurmanız, göz göze geldiğinizde anlatımınızdaki vurguyu değiştirmeniz faydalı olabilir. Konuşmaya devam ettiği takdirde  direkt konuşan kişiye soru sorulabilir. Tabi bu durum kişinin bize düşman katılımcı olarak geri dönüşünü sağlayabilir. Devam ederse uyarılır. En son çare ise dışarı çıkması istenir.
  •   İtiraz Eden; Anlattığımız sunuma itiraz eden kişilere sesimizi yükseltme ve savunma hakkımız yok. Her düşünceye saygı duymalıyız. Teşekkür etmeliyiz. İtiraz etmeye devam ederlerse kendilerine “Lütfen bu konuyu eğitim sonrasında tartışalım.” diyebiliriz.


Slayt hazırlama teknikleri;
  • Yazı fontu boyutları : 40 – 36 – 32  veya 36 – 32 – 28 kullanılmalıdır.
  • Yazı tipi: Arial, Tahoma, Comic Sans, Calibri
  • Renk: Başlıklar kırmızı, Yazılar siyah
  • Arka fon: Beyaz, açık mavi ya da açık yeşil kullanılmalıdır.
  • Sarı ya da kırmızı göz yorar. Katılımcılar bir süre sonra bakmak istemeyeceklerdir. Siya arka fon ise aynı şekilde göz yorucu olup, yazılanı okumayu zorlaştırır ve eğitim odası karanlıksa verimi düşürür.
  • Sunum için 6 x 6 (6 kelime x 6 paragraf) yazım şekli uygulanmalıdır.
  • Madde madde yazılmalı.
  • Sıralama mantığı kullanılmalı.
  •  Sunumda sadece konu başlıkları kullanılmalıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder